Olej arganowy powstaje z owoców arganii żelaznej, które to owoce najpierw mieli się w ręcznych żarnach, a
następnie z wyciska olej z powstałej pasty.
Występują dwa odmiany oleju arganowego: ciemny – używany zwykle w kuchni i nadający przygotowanym potrawom głębokiego orzechowego smaku oraz jasny – stosowany w kosmetyce.
Olej arganowy poza walorami smakowymi ma również działanie lecznicze. W medycynie naturalnej jest on używany do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka (między innym raka prostaty, piersi i skóry), przeciwdziała zawałom serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu oraz zapobiega chorobie Parkinsona i Alzheirmera.
Olej arganowy a kosmetyka
W kosmetyce wykorzystywane są dobroczynne właściwości oleju arganowego na skórę. Nie tylko bowiem ją
regeneruje, ale również chroni przed agresywnym działaniem wiatru i słońca i nie dopuszcza do pojawiania się przedwczesnych zmarszczek.
Stosuje się go również w preparatach dla osób mających problem z trądzikiem w jego łagodnej fazie oraz w lecznictwie chorób skóry, jak na przykład w przypadku łuszczycy.
Gdzie dostać?
Najłatwiej odwiedzić specjalistyczny sklep medyczny. W przypadku braku takiego w okolicy pozostają internetowe sklepy medyczne oraz apteki internetowe (polecana apteka internetowa). Szczególnie polecana jest apteka internetowa kraków, ze względu na fakt, że jest to zwykła apteka, zajmująca się produkcją leków, a nawet kosmetyków, stąd też szansa, że będzie miała dostęp do poszukiwanego przez nas produktu jest dużo większa.